21 June, 2014

kura-kura @gio nuhan

As salam blogers....

Hope korang sume sihat dan di limpahkan rahmat oleh Allah SWT...hee

Last entry aku ada bagi tau nak introduce my cute tortoise right? So..pada 2/3/2014 aku beli sepasang kura-kura yang dekat pet shop actually kedai tu mostly jual ikan hiasan but they also have baby tortoise.So aku decide nak beli sepasang and tauke kedai tu tolong pilihkan for me.

So belilah aku sepasang kura-kura yang sangat comel and sihat.Sekor harga rm10 but actually mahal ckit but aku tak kisah asalkan kura-kura yang aku beli ni sihat..before that aku dah pernah beli kura-kura tetapi mati sebab daripada kedai lagi memang berpenyakit.

But thanks God...yang ni sihat sangat and tak ada penyakit yang teruk setakat ni..So aku kasi nama Gio and Nuhan..yang jantan Gio yang betina Nuhan.Im really love both of them..act nama ni 'si mata koko' yang suggest..nice name right? So let getting know about Gio...hikhik..

Gio:


Gio ni kura yang pemalu..suka sembunyikan diri bila time makan..duk tempat gelap baru dia makan..kalau tempah cerah alamaknya asyik duk ketuk bekas nak panjat keluar je..hee.Gio tak makan banyak macam Nuhan..sebab tu tubuh kecik aje..alahai bila nak besar ni gio kan..aktif sangat & jalan pun laju ligat macam bola..hehe

Nuhan:


Nuhan ni memang tak seaktif gio tetapi suka makan and aku suka tengok dia makan sebab sangat berselera jer..ape kita bagi  mesti dia habis makan.Her favorite food bilis..hee.Act aku tak bagi pallet yang di jual kat kedai aku bagi ikan bilis kecik and udang kering..tu adalah makanan rutin dyorang.Now nuhan memang da chubby..hehe

Mereka adalah segalanya untuk aku..sayang sangat pada mereka and i don't know why i fall in love wif this reptilia..bagi aku spesis ni sangat cantik and they have a beatiful eyes..kura-kura ni jenis red ear slider.Act uolss jangan terkejut dyorang punye feeling tau..dyorang tau prasaan rindu kalau kita pisahkan pasangan mereka..dyorang akan jadi murung and bila ketemukan semula mereka seolah kiss antara satu sama lain.sayu and sedih je tengok..sejak hari tu aku tak berani lagi untuk pisahkan mereka.

So untuk sesape yang ada pets aku nak advise jaga dan sayangilah haiwan peliharaan masing-masing kerana haiwan juga makhluk Allah yang sama-sama berkongsi nikmat dunia yang Allah kurniakan..and i don't know why ada segelintir manusia yang suka bertindak kejam dengan haiwan.Moga orang-orang sebegitu di beri hidayah oleh Allah.aminn..

See uollss for a next entry...



love,

Ely mirsada






6 comments:

tq for your comment...muachh ckit..hee